:: Hjem
:: Slektsdatabase
:: Bilder
:: Linker
:: Gjestebok


Skriv ut Legg til bokmerke
Spennende mennesker i slektsdatabasen

Her nevnes noen mennesker i mitt familietre, som jeg synes er litt mere interessante enn andre. Du vil dessuten neppe finne særlig mange av disse opplysningene andre steder.

Inger Jensdatter, født på Sanna i Træna. Som ung jente på Tomeidet ble hun dømt til døden i 1762 for å ha fått barn med sin stefar. Les utdrag fra rettssaken.

Mons Larssøn. Født 1716 i Husby, og kom i krangel med handelsmannen der. Mons skjøt handelsmannens hund.

Mons Larssøn, født ca. 1651 i Husby og bestefar til personen over, var også i krangel med de som drev handelsstedet da. Han var også innblandet i en del slagsmål som kom for retten.

Hans Adriansen, født 1801 i Fagervika, en omreisende "Krøbling".

Johan Hanssøn Heitmann. Født ca 1664 i Trondheim. Kom til Sund i Hemnes. Forfatter, sjømann og kartograf. Onkel til to kvinner som slo seg ned henholdsvis i Husby og i Tomsvik på Tomma. Disse har nå stor etterslekt på Tomma.

Hans Jacobsøn Laanan, født Laanan, Tjøtta. Ved en ekstrarett de 16. februar 1776 skulle det avgjøres om dødsfallet til Hans Jacobsøn Laanan var selvmord, og om han dermed var uverdig til å begraves på kirkegården! Hvis det var selvmord ville heller ikke slektningene hans få sit arvelod.

Else Hansdatter , født ca 1721 på Nordbostad. Bodde på Sigerstad. En lignende sak som den forrige. Hun fikk begraves, men det skulle ikke være sang eller klokkeklang i hennes begravelse.

Jens Olsøn , født 1735 på Indre Odden, som ble dømt til gapestokk for å ha stjålet tømmer til husbygging.

Peder Christensøn Walsøe. Født på Walsøe i Jøsund. Belønning for tro tjeneste på Dønnes gods.

Jon lap, som ble dømt til å "kagestryges og brendes med tyvs merche i sin pande , og til nærmeste fæstning forskiches til arbeide sin livs tid" i 1729. Du finner han beskrevet i teksten til Anders Anderssøn, som var født ca. 1659 og døde 1736 på Berg, Nordrana.

Peder Torgersen, født 1734 i Velsvågen. Bodde på Hov på Løkta. Han slo nesten ihjel Ole Michael Kobberdahl i båten på veg fra Husby på Tomma til naboøya Løkta.

Berithe Andersdatter, født ca 1725 i Lovunden, og som kom som enke til Tomeidet. Se også hennes sønn Anders Christensen d. y. , som ble godseier i Husby på Tomma.

Anders Fordelsøn. Født ca. 1687 i Breivika i Hemnes. Ved skiftet etter Anders Fordelsøn i 1763 ble det holdt befaring på gårdens hus.

Ole Anderssøn, født 1740 på Otterbranden, Hemnes som nesten slo ihjel sin nabo Jørgen Christensøn på Sund i Hemnes.

Christopher Pedersøn, født på Strømmen i Hemnes i 1673, bodde en tid på Enge i Rana. Han var i mange slagsmål med sine naboer opp igjennom årene.

Anders Anderssøn, født ca. 1659 og døde 1736 på Berg, Nordrana. Han bodde på Berg Nordrana fra omtrent 1690 til 1736. Han hadde tjue barn i tre ekteskap. Den 4. juli 1729 ble en Jon lap dømt til å "kagestryges og brendes med tyvs merche i sin pande , og til nærmeste fæstning forskiches til arbeide sin livs tid", for å ha tent på gården til Anders.

Sølfester Anderssøn, født 1734 i Qvitnes, Hemnes, som måtte møte som vitne etter at Anders Jenssøn Høybrendberget hadde tatt sitt eget liv ved å skjære over sin strupe med kniv.

Maren Pedersdatter, født ca. 1700 på Hemnes i Hemnes. Hun var ugift og gravid i 1717, og som ble overfalt av barnefaren og dermed fødte for tidlig. Barnet døde.

Hans Jacobsøn, født 1704 på Sæteren, Hemnes. Han ble anklaget for for "voldsommelig og formastelig adferd mod hands broder Mons Jacobsen" i 1761.

Hans Olsøn. født ca. 1734 på Bachen , Bardahl i Nesna. På høsttinget for "Ranen og Nesne" den 13. oktober 1791 ble det holdt vitneavhør for å finne ut om Hans Olsøns dødsmåte var såpass "akseptabel" at arvingene kunne få arv, og liket begraves på vanlig måte på kirkegården.

Christen Hanssøn Klæboe, født 1685 på Vik, Hugeløya, Nesna. Han var en rik handelsmann på Saura. Han var tydeligvis glad i damer.

Thomas Melchersøn, født ca. 1745 på Kiilen, Rødøy. Bodde i Klippingvogen i Lurøy. Han ble forsøkt tvunget til å være tjenestekar hos en enke på Telnes, som behøvde arbeidsfolk.

Niels Christophersen, født 1789 på Alsøen, Tomma, Nesna. Han ble selveier i Alsøy på Tomma i 1836, og som fikk kontrakt på jorda.

Christopher Nielssen, født 1757 på Alsøen, Tomma, Nesna. Faren til Niels (se over), ble bestjålet i Støtt, på veg til Lofotfiske i 1785. Rettsaken gir oss en oversikt over hva han hadde for slags utrustning i lofotkista.

Ole Andreas Nilsen. født den 2. mars 1845 i Huusbye, Tomma. Om overtro på Tomma.

Christen Pedersen, født 1774 på Alsøen, Tomma, Nesna. Han giftet seg med en gammel enke i Alsøy, og dermed skaffet seg gård.

Niels Guldbrandsen i Skålvær, født 1745 på Fladaasen, Vega. Han måtte forklare seg om hvordan Jacob Wilhelm Mortensen Falch på Svines, og to andre mennesker hadde omkommet på sjøen i stille vær.

Mons Pedersøn, født på Bragstad, Tjøtta. En kjærlighetshistorie om en spedalsk gutt.

Michel Nielssøn, født 1723 på Sandvæhr, Sør, Tjøtta. I 1761 hadde han vært i slagsmål, og ble tiltalt for dette.

Haagen Abelssøn, født ca. 1658 på Biercha, Lille, Hemnes. Var han en udugelig båtbygger?

Abel Haagenssøn, født ca. 1694 på Wildmoen, Hemnes. Sønn av Haagen over, ble dømt for hjemmebrenning i 1762.

Andrea Abelsdatter, født 1735 på Valla, Hemnes. Datter til Abel over. I 1783 ble hun overfalt av sin nabo på Horn på Løkta.

Ole Petersøn på Horn, født 1746 på Horn, Løkta i Nesna. Her kan vi se noe av hva hen etterlot seg ved sin død i 1805. Vi fåt tilogmed oppgitt navnene på hver enkelt ku!

Daniel Danielsen, født 1785 i Brevig, Løkta, Dønnes. Han døde i Skaret i Husby på Tomma av "Spedalsk Syge" i 1817.

Hans Nielssøn Halland på Hugeløya, født ca. 1651. I 1710 ble han dømt til "fengsell fiorten dager paa vand og brød", fordi han hadde vært uvillig til å betale skoskatten!

Anders Nielssøn, født ca. 1710 på Stuvlandsaasen, Vefsen. Et uoppklart barnedrap på Stuvland i Vefsen i 1784.

Else Hansdatter, født ca. 1721 på Nordbostad, Hugeløya, Nesna. Hun druknet seg ved gården Sigerstad i Nesna i 1785. Vitneavhør.

Niels Arentsen, født 1752 på Nordøen under Dønnes. Husmann på Nordøya på Dønna. Saksøkte den mektige Benjamin Angell i Åsvæhr for nesten å ha slått ihjel Niels sin sønn.

Erasmus Bendicter Kjerskow Zahl, født den 19. januar 1826 i Nordvigen. Handelsmann i Kjerringøy. Han er den handelsmannen som var på Sirilund på Kjerringøya og som er modellen til Hamsuns Mack i f.eks. Benoni og Rosa.

Jens R. Nilssen, født den 11. august 1880 på Dal, Valberg, Lofoten. Tegner og maler. Tegnet b.l.a. tegneseriene Smørbukk, Vangsgutane, og Tuss og Troll.

Hjalmar Elenius Rikter Holthe, født den 26. oktober 1893 i Husby, Tomma, min bestefar fra Husby på Tomma. Han var sjømann og krigsseiler, og skrev dagbok.


Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Redigert av Frode Holthe.