Notater |
- Erling Johan Jacobsen fra Tomma i Nesna gikk til sjøs i ung alder i handelsflåten. Han mønstret av "Kong Harald" under Lofotraidet julen -41 og ble med til England. Etter en tid var han med i Shetlandsgjengen. I løpet av et par år gjorde han 9 turer til Norge over Nordsjøen, de fleste med kutteren Harald, skipper O. Hillesøy.
På Erlings siste Norges-visit kom kutteren ut av kurs. Da de fikk landkjenning, visste de ikke hvor de var. Erling og en kamerat gikk i land, og da de hadde snust litt omkring, hørte de plutselig "Halt!"
De hadde tatt land ved Utsira, og det var fullt av tyskere i området. De to agentene holdt seg skjult i mørket natten over, men da det lysnet, ble de arrestert. Dette var den 27/3 1943. Det bar til Bergen, der de måtte ta på fangedrakter. Men en tysk major trodde på deres bløff om at de kom fra en supply-båt som hadde forlist og at de var drevet i land i lettbåten. De var altså marinefolk og skulle iføre seg uniformer, ikke fangedrakter.
I august -43 gikk ferden til Polen i en stor gruppe av norske offiserer som var arrestert. Som fange ble Erling "oppasser" til den norske general Ruge, som også var arrestert. Erling dro kanskje en viss fordel av denne jobben? Første stopp var fangeleiren Scokken. Han fikk der fangenummer 284. Han ble flyttet videre til leirene Grune, Schildberg og tilsist ble de evakuert, etterhvert som russerne rykket fram, til Luchenwalde der han satt til freden kom. Da ble fangene sluppet ut av tyskerne. En lang og strabasiøs mars igjennom et utbombet Tyskland og Belgia måtte gjennomføres før Erling kom til England igjen.
Erling var en måned i England, for å komme seg etter strabasene, før han kunne reise hjem til Norge. Da han kom hjem var han ennå radmager, og bar fysisk preg av strabasene han hadde vært igjennom.
Opplysningene er hentet fra Nordmenn i fangenskap 1940 - 1945. Universitetsforlaget 1995.
Helgeland i brennpunktet II, av Hans Brechan.
Muntlig overlevering fra Margit Holthe.
|